Hvad er Vitamin K2

Hvad er Vitamin K?

Sundhedsmyndighederne anerkender to virkninger af alle former for K-vitamin. Den første virkning har at gøre med normal koagulation, dvs. blodets evne til at kunne størkne, hvor K-vitamin indgår i aktiveringen af en række forskellige koagulationsfaktorer. Deraf navnet – K står nemlig for koagulation (størkning af blodet). Så mangler man K-vitamin, så kan man have det symptom, at man har større tendens til at bløde og have sår, der ikke vil hele. K-vitaminet blev opdaget af Henrik Dam, som var dansk professor og fik en Nobelpris for opdagelsen.

Den anden virkning er at vitamin K er med til at vedligeholde normale knogler, dvs. vedligeholdelsen af normalt knoglevæv.

Der findes tre former for K-vitamin:

K1-vitamin (Fyllikinon) er et fedtopløsligt vitamin, som optages i tyktarmen. Det findes i grønne planter.

K2-vitamin (menakinon) dannes af bakterier i tarmen.

K3-vitamin (menadione) er et syntetisk fremstillet vitamin, findes kun i laboratoriet og ikke i naturen.

Hvad er K2-vitamin godt for?

Når vi taler om vedligeholdelsen af normalt knoglevæv har K2-formen af vitaminet i særlig grad betydning. K2-vitamin har nemlig den særlige egenskab, at det kan aktiver K2-vitamin afhængige proteiner, der tager calcium fra kosten og eksisterende kalkaflejringer i blodkarrene og putter det ind i knoglevævet.

Det er noget der sker, så snart man tager K2-vitamin, selv om det tager nogle år med daglige doseringer, før man kan måle denne vedligeholdende effekt på vævet.

Kan man have K2-vitaminmangel?

På vores breddegrader er det meget sjældent, at man ser, mennesker mangler K-vitamin. Det skyldes, at vi i Danmark generelt er gode til at spise sundt og varieret. Men kroppen kan godt have svært ved at optage K2-vitaminet, og det skyldes som regel problemer med tarmfloraen.

For at K2-vitaminet kan dannes af bakterier i kroppen, skal man gerne have en sund og velfungerende tarmflora, der omdanner vitamin K til K2.  En sund og velfungerende tarmflora kan blive påvirket negativt pga. af brug af medicin og antibiotika, og derved dannes der heller ikke vitamin K2 i mængder som kroppen har brug for.

Hvor meget K2 vitamin skal man have?

Den daglige anbefalet referenceindtag i Danmark er på 75µg.

Ingen undersøgelser har vist at det er farligt at indtage for meget vitamin K, derfor findes der hellere ikke grænseværdier for maksimalt indtag per dag for vitamin K.

 

Skal børn også have K2 vitamin?

Vedligeholdelsen af normalt knoglevæv gennem indtag af K vitamin gælder for voksne, såvel som børn. Derfor har vi i Allvitsy skabt et unik DHA + D3+ k2 vitamin produkt, der giver K2 til børn som kosttilskud.

 

Advarsel:

K-vitamin nedsætter virkningen af blodfortyndende medicin.

 

Allvitsy bruger MenaQ7® som kilde til Vitamin K2-MK7 i produkterne, mere information om Vitamin K2 kan findes på producentens hjemmeside. På hjemmesiden er der også referencer til videnskabelige studie omkring Vitamin K2's virkning for voksne og børn.