Hvad er Omega-3

Hvad er Omega-3?

Nogle fedtsyrer er vigtigere end andre. Eicosapentaensyre (EPA) og Docosahexaensyre (DHA) er langkædede omega-3-fedtsyrer, der har forskellige dokumenterede gavnlige effekter på helbredet.

Dit hjerte banker for omega-3: EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA, som også er anbefaling fra EFSA (European Food Safety Authority).

DHA har en dokumenteret sundhedseffekt for kroppen. Den hjælper nemlig til at vedligeholde en normal hjernefunktion samt et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

Omega-3 med havet som kilde

Omega-3-fedtsyrer findes i en række forskellige fødevarer, hvoraf den største kilde findes i havdyr. Fede fisk som makrel, sardiner, laks, ørred, ansjoser og sild er rige på langkædede fedtsyrer som EPA og DHA. Allvitsy’s omega-3 olie er Friend of the sea certificeret, hvilke indebærer at der kun anvendes bæredygtige fiskeri metoder som respekterer og beskytter havmiljøet.

Andre omega-3-kilder

Kilder til omega-3, der ikke kommer fra havet, omfatter bl.a. valnødder, pekannødder og hasselnødder, frø som chia og hør, planteolier fra oliven, canola og sojabønner, mælkeprodukter, brød og kornsorter samt kød og æg. Koncentrationen af de to gavnende omega-3-fedtsyrer DHA og EPA er dog klart størst fra kilderne fra havlivet.

Hvor meget omega-3 har jeg brug for?

Fødevarestyrelsen anbefaler 350 g fisk om ugen, hvilket svarer til, at vi spiser fisk to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. Hvis du spiser mindre, hvilket undersøgelser viser mange af os gør, er det en god idé at supplere med et omega-3-tilskud. Fisk indeholder dog andre vigtige næringsstoffer end omega-3.